Project
Lauriergracht

Het bekendste literaire adres van Nederland. Lauriergracht 37, het fictieve adres uit de Max Havelaar van Multatuli. Gerrit Droogstoppel, Last & Co. Makelaardij in Koffij. 

Dit voormalige Katholieke meisjes internaat, werd in 1994 omgebouwd door Architect Rene Zuuck tot semi casco appartementen.

Op de drie bovenste etages bevonden zich o.a. 38 cabinetjes en badkamers. Deze werden verwijderd zodat er woonruimtes ontstonden van ruim 200 m2 per etage.

De eigenaar van een van deze appartementen gaf mij de opdracht dit van binnen verder af te bouwen tot een luxe loft appartement met minimaal een afgesloten ruimte. Dit was een uitdaging om zoveel vierkante meters om te toveren tot een loft appartement, waarbij het voorop stond dat het huiselijk en gezellig moest blijven.De natte ruimte en de keuken werden bepaald door de reeds aangelegde afvoeren en waterleidingen.

De wens van de eigenaar was o.a. dat er een werkruimte gecreŽerd werd, waarbij het contact met het woongedeelte niet verloren ging. Hierdoor ontstond er een half ronde muur van 2 mtr hoog. Het idee ontstond ook door de Siamese poezen die er woonden. Door het plaatsen van deze muur hadden de poezen een muur om op te klimmen en er overheen te wandelen, zodat zij een prachtig en overzichtelijk uitzicht hadden over dit schitterende appartement. Verder moest het appartement een Japanse sfeer uitstralen, zonder dit nadrukkelijk aanwezig te laten zijn.

Er werd een keuken, een slaap-, een eet-, een woon-, en een werkgedeelte gemaakt. Verder ontstond er een fitnessruimte, een logeerkamer, een hal, een badkamer en diverse bergingen. Kortom een schitterend en luxe appartement met aan alle kanten van het gebouw ramen met een sprookjesachtig uitzicht op de Westerkerk.

Dit pand werd recentelijk opgenomen in de wandelroute van Multatuli.


Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glennís, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.