Project
Kantoorgebouw Caesar

Kantorenpark Papendorp Utrecht (Rietveldprijs 2009)

 In 2009 is de Rietveldprijs toegekend aan het kantorenpark Papendorp in Utrecht. De keuze voor een pand in dit park is een uitdaging voor een interieur ontwerper. Het pand van ruim 1.900 m2, gebouwd in 2003 ontwerp ZZDP Architecten Amsterdam, is uitgevoerd met stoere materialen en heeft rondom glas. Wanneer je binnen bent, heb je het gevoel dat je buiten werkt. Zoveel licht en transparantie door het hele gebouw en aan alle kanten veel groen.

 

Vanuit de gebruikersgroep kwamen o.a. themaís naar voren als water, vuur, aarde en lucht. Een wens van open werkgebieden met veel flexplekken. Het personeelsrestaurant moest een multifunctionele ruimte worden en vooral open. Een sfeervol gebied waar men informeel kan zitten, maar ook kleine meetings kan houden en gewoon rustig moet kunnen werken. Buiten vergaderen op het dakterras of buiten in het gras, geen receptie balie, maar gebruik maken van een gastvrouw/heer.

Ook moest er een mogelijkheid zijn dat diverse disciplines per etage kunnen wisselen zonder dat er verbouwd behoeft worden, maar altijd herkenbaar blijven binnen het gebouw. Een mooie uitdaging!

In samenwerking met Supella Property DSP heb ik mijn ontwerp kunnen realiseren en zijn de gebruikers zeer tevreden over hun werkomgeving.


De lobby met personeelsrestaurant en vergaderruimte

In mijn ontwerp komt zoveel mogelijk de herkenning van de omgeving naar binnen. De polderbank van Hella Jongerius is daar een voorbeeld van. Deze bank is geÔnspireerd met een blik vanuit een vliegtuig over het polderlandschap van Nederland. Daarnaast zijn er veel zachte aarde tinten gebruikt en is er met natuurlijk materialen gewerkt.
 

 

Gigantische bamboestelen tussen glaswanden scheiden de vergaderkamer af van de Lobby. Daarbij is ook gebruik gemaakt van witte vitrage om, wanneer dat wenselijk is, meer privacy te hebben tijdens een vergadering.

De lange glazen tafel in de lobby is bedoeld als flexwerktafel. Een rustige plek met daarbij ook weer een sociaal element.

Het personeelsrestaurant is bedoeld als een multifunctionele ruimte. Werken, vergaderen en lunchen loopt hier door elkaar. Absoluut geen uitstraling van een restaurant en dat was ook nadrukkelijk de wens van de opdrachtgever. Het uitgifte gebied is achter een zogenaamd u-muur weggewerkt. Deze wand creŽert een rustig decor en leidt niet af.

Door het vele glas, het open trappenhuis met lift, de staalconstructies is het kantoor een heel transparant gebouw met veel gladde oppervlaktes, hierdoor is zeker de akoestiek een belangrijk item geworden. Grotendeels is dit onder andere opgevangen door het plaatsen van een zachte vloerbedekking op alle etages, het bevestigen van akoestische schermen tussen de bureaus, het gebruik maken van vitrage, akoestische plafondplaten, kunst en groen. 

Op elke kantoorverdieping bevindt zich een ruime pantry. Ik heb aan de buitenzijde van de pantry gebruikgemaakt van verlichte semi-transparante panelen met daarin verwerkt natuurelementen zoals gras en takjes. Hierdoor is ook de natuur met ruime maten aanwezig. De verlichting is in kleur te wijzigen en is het heel eenvoudig om een afdeling te herkennen aan een kleur. Zo is het makkelijk om een bepaalde discipline elders te plaatsen in het open kantoorgebied en deze groep weer aan te kunnen geven met een lichtkleur. Simpel en heel doeltreffend.

De bibliotheek is het centrale punt tussen de twee kantoorverdiepingen.  Door rust, inspiratie en overleg ontstaat er veel creativiteit.

Het dakterras is niet alleen mooi, maar erg functioneel. Bij mooi weer buiten vergaderen is natuurlijk geweldig en nooit last van zuurstofgebrek tijdens een lange vergadering. 

Het resultaat van mijn ontwerp heeft hier toe geleid;

Caesar Groep doet mee aan de Winning Workplace Award 2013, omdat het pand Janssoniuslaan precies uitstraalt waar ze voor staan: innovatief, open, transparant en inspirerend tot creativiteit. Samen voor klanten en samen met klanten. De inrichting toont ingetogen design met een high tech uitstraling.

Hoe mooi kan ik een geslaagd project afsluiten!

Artist impressions

Ontwerpplannen

 

Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glennís, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.