Project Centrale Hal
Antoni van Leeuwenhoek
Ziekenhuis

Voor NKI-AVL ontwierp ik verschillende ruimten met een warme en gastvrije uitstraling, die veiligheid en geborgenheid bieden.

Zie artikel


Centrale hal Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, de Foundation, het Centrum voor Kwaliteit van Leven 

De naam zegt alles, de hal staat centraal in het gebouw. Dit vraagt om rust, vertrouwen en duidelijkheid. “Het welkom gevoel”. In dit gebied is juist het woord “omarmen” op zijn plaats.


De centrale hal in het AVL is een gebied tussen twee gebouwen in en geeft een prachtige doorkijk vanaf de voorkant naar de achterkant. De centrale hal is een mooie lichte ruimte en verbindt o.a de poliklinieken met andere diagnostische gebieden.


De centrale hal is in drie gebieden verdeeld. In het voorste gedeelte bevindt zich de hoofdingang met de receptie, het stiltecentrum, een gebedsruimte, de creatieve therapie en het voorlichtingscentrum met de balie van de AVL Foundation. Het middendeel is een wacht- en verblijfsgebied. In het achterste gedeelte bevindt zich het bezoekers restaurant, de toegang tot het Centrum voor Kwaliteit van Leven en de patiënten tuin.


 

Omdat ik actief lid ben van de kunstcommissie AVL, heb ik een bijdrage kunnen leveren aan prachtige werken. Het schitterende beeld “Aurora” van Jan Pater, het prachtige en vrolijke werk van Eric Mattijssen vlakbij de ingang van het centrum voor Kwaliteit van Leven. De twee glasobjecten van Jan Tervoort in de etalage van het Tourniquet, het wandkleed van Claudy Jongstra  en de glazen bollen van Maria Roosen.
                

Voor mij is kunst een must in de centrale hal en zeker in het gehele ziekenhuis met alle werkgebieden. Kunst leidt af, het vertelt en het geeft rust. Doordat kunst afleidt neemt ook het wachtgevoel bij patiënten af en gaat de tijd onbewust voorbij, zeker wanneer kunst raakt en nieuwsgierig maakt.


Groen en natuur is een belangrijk element in de Centrale Hal, maar het blijft moeilijk om planten een optimaal klimaat te geven. Luchtbeheersing en licht bepaalt of er een goede plantengroei mogelijk is. In het middengedeelte van de hal heb ik destijds een kunst olijfboom geplaatst, bijna niet van echt te onderscheiden. In dit gedeelte van de hal is er te weinig licht voor een goede plantengroei. Rondom deze olijfboom is een gigantische leestafel geplaatst


Deze wordt gebruikt om bij te praten, tot bezinning te komen en ook om informatie te vinden via de computers. Mijn inspiratie voor deze boom heb ik opgedaan op het eiland Kos. “De plataan van Hippocrates”, volgens de legende zou Hippocrates onder deze boom zijn leerlingen hebben onderwezen in geneeskunde.

Een prachtige aanwinst is de zwarte vleugel (een gift) waar gasten, patiënten en studenten van het Conservatorium prachtig op kunnen spelen en het geeft een gevoel van welbehagen. Iets dat in het AVL hard nodig is.


 

In de wachtgebieden heb ik in het meubilair veel diversiteit aangebracht, zoals heerlijke goed zittende bankstellen, leuke zitjes, relaxstoelen, comfortabele zitgroepen, informatietafel, vitrines met verlichting voor 3D kunst en grote leestafels. Hierdoor is het zeker mogelijk om anoniem te blijven of juist de gezelligheid van een leestafel te vinden. Voor ieder wat wils.


Boven de leestafels hangen schitterende vilten lampen “the Leaf lamp of Hortensia lamp” uit Denemarken, zij hebben naast de verlichting ook een akoestische functie.


De materialen van het meubilair voldoen aan de hygiëne voorschriften en zijn afgestemd op de gebruiksgebieden. 

Om meer privacy te creëren in het Centrum van Kwaliteit van Leven heb ik speciale folie bedacht voorzien van een afbeelding van het Ginkgo blad. De Japanse Ginkgo notenboom ook wel “de boom van hoop” genoemd is daarom zeer toepasselijk voor het Centrum voorn Kwaliteit van Leven.


 

Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glenn’s, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.