Project
Leesruimte Gemeente Amstelveen
  

Leesruimte Raadhuis Amstelveen

Bij elke raadzaal in een raadhuis bevindt zich een leesruimte t.b.v. de raadsleden. Deze leesruimte wordt gebruikt ter voorbereiding van vergaderingen en het inzien van notities en besluiten. Het raadhuis van Amstelveen heeft een kleurrijke en dynamische inrichting. Rond de raadzaal is een kunstwerk geplaatst van glas in de zeer aansprekende Cobra kleuren. De leesruimte ligt tegen deze raadzaal aan en was min of meer een open ruimte waar iedereen dwars doorheen kon lopen. Onrustig en oncomfortabel. De vergaderstukken lagen in een gedateerde postvakkenkast ergens op de begane grond in de buurt van de postkamer. Logistiek erg onpraktisch. Op te grote afstand voor gebruikers.

De vraag was duidelijk: "realiseer een ruimte waar men rustig kan zitten om vergaderstukken ongestoord door te lezen".
Een voorwaarde was, dat de lichtinval van de buitenramen in de raadzaal niet verstoord zou worden. Het geheel diende transparant te worden, waarbij tevens respect voor de glaskunst konden worden gewaarborgd. In de leesruimte moest de postvakkenkast worden geplaatst.

Ik heb gekozen voor een labyrintachtige ruimte, waarbij men niet direct de behoefte krijgt om door heen te lopen, terwijl toch een gevoel ontstaat van een open huis. Door het plaatsen van glazen afscheidingen ontstond er rust en de mogelijkheid om zich goed te kunnen concentreren op de vergaderstukken.

Voor diverse ruimtes was er al een goede keuze gemaakt middels de tijdloze Artifort meubelen. Deze lijn heb ik aangehouden door mijn keuze voor o.a. Arne Jacobsen en Moroso. De leesruimte heeft nu een rustige en aangename inrichting. De kleurstelling is vrolijk en zeer verantwoord. De meubelen zijn alle gestoffeerd met een prachtige Kvadrat. De verlichting is van Artemide. 


Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glennís, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.