Project
Raadhuis Gemeente Amstelveen - huiskamer
  

Huiskamer Raadhuis Amstelveen

“De huiskamer” in het Raadhuis van Amstelveen is een enorme ruimte rondom de Raadszaal. Hieraan grenzen de kamers van de Burgermeester, de wethouders en overige kantoorruimtes.

De huiskamer is publiekelijk toegankelijk en wordt voor veel doeleinden gebruikt.

Zoals het uitreiken van de lintjes, het houden van toespraken, tentoonstellingen en recepties.

Er is een leesruimte met een pantry, ook vitrines voor kunst en geschenken en het MH17 gedenkteken. Het is dus een multifunctioneel gebied rondom de Raadszaal.

 

Voor de renovatie was het een sombere ruimte, mede door de deprimerende bruine bakstenenwanden, het lage plafond, een slechte verlichting en een nietszeggende vloerbedekking, die zelfs op de wanden van de raadzaal geplaatst was. 

Wat ik zelf heel erg mooi vind in deze ruimte is het gekleurde glas (kunstwerk) rondom de raadszaal met een duidelijke knipoog naar Cobra. Verder stond er weinig mooi meubilair, maar wel een paar klassiekers en antiek. Deze meubels heb ik hergebruik en op de stoelen andere stoffen toegepast.Her en der stonden er wat loslopende planten met hoogglans zilveren bloempotten. De oude ruimte was zeker geen uitnodigende inspirerende ruimte waar toch veel besloten en nagedacht moet worden. Dus een uitdaging, vooral omdat deze ruimte voor iedereen toegankelijk moest kunnen zijn.

Het Raadhuis van Amstelveen ligt aan een grote plas “de Poel” genaamd, met een prachtig uitzicht over het water en het Amsterdamse bos.

Het eerste wat er in mij opkwam is het nemen van besluiten in de raadzaal die omgeven is door water “de Poel”. Een hamerslag of een plons. Dit laatste was voor mij de inspiratie voor het ontwerp van de vloerbedekking waarop een golfslag te zien is door de plons die ontstaat door het werpen van een steen in het water. Een vergelijk met de klap van de hamer op tafel bij een besluit.

Ik heb 28 kleuren blauw gebruikt om de plons en de golven zo realistisch mogelijk te maken.

Een plons in de Poel maakt golven die naar de oever gaan en dan weer terugkaatsen naar het midden.

Dit kun je vergelijken met een besluit dat genomen wordt. Dit besluit gaat de Raadzaal uit en komt bij de desbetreffende kantoren binnen, daar wordt op het besluit gereageerd en vervolgens kan er in de Raadzaal over het besluit gesproken worden. Mooier vergelijk kon ik niet vinden.

    

Na mijn presentatie is mijn ontwerp aangenomen en uitgevoerd.

De vaste vloerbedekking op de wanden van de raadzaal onder de glaskunst is in zijn het geheel verwijderd en deze zijn daarna bekleed met plaatmateriaal van een warme houtsoort (Amerikaans noten). 

Voor de uitgifte balie van de pantry heb ik aan de onderzijde tegeltjes bedacht, witjes met delfts blauwe motiefjes. Sommige tegeltjes heb ikzelf ontworpen met tekeningen van bekende historische gebouwen in de gemeente Amstelveen. Deze tegeltjes kunnen eventueel uitgegeven worden als relatiegeschenk van de gemeente Amstelveen.

 

Alle wanden zijn gestuukt en zijn in een fris helder wit geschilderd. De wanden worden nu gebruikt voor exposities in samenwerking met het Cobra Museum.

De grote ruimte van de huiskamer kan gesepareerd worden d.m.v. witte vitrage.

Al het meubilair hebben stoffen in zachte tinten gekregen uitgaande van de natuur in de omgeving van de Poel. De loslopende planten zijn geplaatst in verrijdbare plantenbakken, deze passen precies om de zuilen in de nissen en zo staan de planten nu dichtbij de buitenvensters en ook meer gefixeerd.

  

Als decor voor toespraken heb ik Zweeds mos gebruikt, zodat ook dit een natuur element bevat. De foto ter nagedachtenis van de MH17 heeft een mooie prominente plaats gekregen in het interieur. 

Naast de huiskamer zijn ook de kantoren van de Burgermeester en de Wethouders aangepakt en zijn deze voorzien van modern wit kantoormeubilair, aangepast aan de huidige Arbo voorschriften en in de stijl van de huiskamer. 

De huiskamer is nu zeer toegankelijk, rustig en nodigt zeker uit!  

Opdracht geslaagd!

 


Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glenn’s, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.