Event
Eigen Huis & Interieur
 


In de afgelopen periode vond er landelijk een groot interieur event plaats dat georganiseerd werd door Eigen Huis & Interieur. Vijf bekende Nederlandse Ontwerpers mochten hun visie geven op Interieur. Vanca Interieur Ontwerp heeft naast o.a. Gerard van de Berg, Menno Jonkers, Paul Linse en Eduard van Vliet een eigen stand ontworpen. Piet Boon bezocht de woonwinkels waar het event plaatsvond en presenteerde zijn nieuwe boek. Een zeer  geslaagd event met veel bezoekers. Vanuit deze stand vertelde bovengenoemde ontwerpers hun visie op interieur. De foto’s geven een beeld van de stand, die door Vanca Interieur Ontwerp ontworpen is.

Het huis staat vaak symbool voor een thuis. Niet iedereen is zomaar in staat om van zijn eigen huis echt een thuis te maken. Een huis is het visite kaartje van de bewoner, vaak zelfs zijn/haar identiteit.

Het interieur kan daarom een belangrijke rol spelen en de ondersteuning van een ontwerper/ interieurarchitect kan hierin een waardevol steentje aan bijdragen.

Niets is makkelijker dan een showroom te verplaatsen naar een woning, maar hoe weet je nu wie daar echt woont. Meestal kun je dit zien aan bijvoorbeeld het antieke kastje van oma, een vakantiefoto, een masker uit Afrika, de kunst, de boeken enz. Deze persoonlijke items vind je namelijk nooit in een showroom! Bekende kreten in de interieurwereld zijn onder andere “Less is more” en “de kunst van het weglaten”. Ik spreek liever over “de kunst van het laten zien”, dat vereist vooral veel aandacht, kennis en respect voor andermans vaak waardevolle items.

 

In mijn ontwerpen ga ik altijd uit van de kleuren uit de natuur. De natuur vergist zich namelijk nooit, de mens helaas wel.

Je weet van jezelf in welk natuurgebied jij je het prettigst voelt. Strandliefhebbers, kiezen daarom vaak voor zandkleuren, blauw en wit. Bosliefhebbers kiezen daarentegen vaak voor groentinten en herfstkleuren. Je ziet vaak in mijn ontwerpen de Mediterriane invloeden, waarin bijvoorbeeld Minotti, Flexform en B&B Italia bijzonder goed geplaatst kunnen worden. Eenvoud, mooi, vrolijk, chique, rijk en warm met een zekere zuidelijke koelte, zonder de Hollandse gezelligheid te verliezen.

 

“Het zet de champagne maar koud gevoel”. Wat is er niet geweldiger om dit gevoel te kunnen realiseren in uw eigen "thuis". Het feestje!

Minotti:  “There comes a time in your life when you want the best”.

In deze ruimte zie je een paar items waarbij ik wil laten zien hoe kleur, licht, eenvoud, evenwicht en de keuze van meubelen en materialen de belangrijke sfeerbepalers kunnen zijn in een woning. Je ziet hier werk van Boris Sipek, Claudy Jongstra, Gaetano Pesce,  Decoma (Porro), Campana (Edra) en Ingo Maurer.

Heel toepasselijk is de bijzondere stoel van Pesce (links). Hij is ontworpen in 1982 . Dit was een zeer instabiele periode. Een slechte economie, de ontdekking van de ziekte aids, kortom een en al onzekerheid. Pesce heeft deze stoel ontworpen met de bedoeling instabiliteit van de tachtiger jaren te laten beleven door het plaatsen van de acht beweegbare poten. Hij  heeft er slechts vijfhonderd van laten produceren (Vitra) en is genaamd “The Green Street Chair”. Een straat in New York, vlakbij Wall Street.

Deze instabiliteit kan dus ook in een huis ontstaan, wanneer er geen evenwicht is aangebracht.

In mijn ontwerpen probeer ik altijd een zekere harmonie te vinden. Ik vind dat een huis vooral in een zelfde sfeer samen moet smelten, met uitzondering van de kinderkamers.

  

De inmiddels wereldberoemde vilten van Claudy Jongstra zijn bijzonder, warm, aaibaar en gebaseerd op de natuur. Zij gebruikt alleen maar natuurlijke pure materialen en natuurlijke kleurpigmenten, iets wat altijd al een gebruik was in het oude China en Japan. In mijn ontwerpen zul je dan ook altijd de rust en de harmonie van de “goeie” Japanse interieurs terug vinden. Met het gebruik van juist weinig, maar vooral waardevolle en mooie materialen en meubelen. Nogmaals de kunst van het laten zien, dat is voor mij de kunst van het ontwerp.

Mijn grote voorbeelden  zijn o.a. Tadao Ando, Frank O. Gehry, Louis Barragan, Eames, Alvar Aalto, Isamu Noguchi, Putman, Charlotte Perriand en Mies van der Rohe. Allen krachtig, tijdloos en vooral mooi en gewoon goed.

Arclinea, Driade, Cassina, Minotti, Charles Eames, Eileen Gray, Baumann, Ingo Maurer, Artemide, Casalis, Daskina, Millenerpoort, Vitra, Zanotta, Cappelini, Guy Aulenti, B&B Italia,Kvadrat, Porro, Living Divani, Jurgen Regtuit, Doris Schipholt, Lyda Bekker, Snoeck, Gerriet Postma, Sahco Hesslein, Flexform, Eigenhuis & Interieur, IP20, Modular, Mosa, Vola, Axor, MisuraEmme, Moroso, Piastrelle, Fritz Hansen, MDF, Kreon, Zanotta, Bang & Olufsen, Alessi, Edra, Illy, Smeg, Sony, Samsung, Mario Botta, Gaudi, Rietvelt, Duravit, Eikelenboom, Philipe Starck, Colette, Habitat, Louis Poulson, Alias, Kartell, Classicon, Artifort, Arco, Arne Jacobsen, Makum, Gaggenau, Metaform, de Kasstoor, van der Donk, Gispen, Le Corbusier, Flos, Alias, Sphinx, D-Line, Glenn’s, Bauhaus, Siemens, Shogun, Wink, Costa Boda, Breuer, Premsela, Lotek, Isamu Noguchi, Verner Panton.